prosta calka
szatan: Problem z prostą całką...
F(x) = 12x + 2
Rozwiązuję na dwa sposoby, dwa różne wyniki.... Gdzie popełniam błąd?
(1) 12∫1x + 1 dx
I wprowadzamy zmienna t = x + 1 => dt = dx i dalej= 12 ln |x + 1|
(2) podstawiamy zmienna od razu t = 2x + 2 => dt = 2 dx => dx = 12dt
I liczymy:
∫1t * 12 dt = 12 ln |2x + 2|
I teraz co ja źle robię, że dostaje różne wyniki. Ufff
4 sty 15:12
Benny: Oba wyniki są poprawne, brakuję +C
Zauważ, że ln|2x+2|=ln|x+1|+ln2
ln2 to stała, więc nic nie zmienia.
undefined
4 sty 15:21