matematykaszkolna.pl
Konfiguracje kombinatoryczne Milosz: Witam, mam problem ze zrozumieniem konfiguracji kombinatorycznej, mam na myśli konfigurację typu BIBDs. Rozumiem to w taki sposob, mamy nastepujace parametry: (v,k,r,λ,b), gdzie v to liczebnosc zbioru nazwijmy go X, k to liczba elementow podzbioru X (ilosc elementow bloku), r to ile razy dany kazdy element powtarza sie w blokach, λ to ile razy kazda dwojka wystepuje w blokach, a b to liczebnosc blokow. Myślę, ze moje rozumowanie jest poprawne, mam jedynie problem ze zrozumieniem i rozrozenieniem t−konfiguracji, to znaczy kazda konfiguracja ma swoja nazwe typu 1−konfiguracja, 2−konfiguracja etc. Nie wiem do czego odnosi sie ta nazwa i co ona dokladnie oznacza? Czym rozni sie 1−konfiguracja o zadanych parametrach od 2−konfiguracji? Bylbym bardzo wdzieczny za wyjasnienie mi tej kwestii Pozdrawiam
4 sty 15:10
Milosz: Pomoze ktos? emotka
5 sty 12:51
Milosz: Chyba to pojalem, mam tylko nastepne pytanie, szybka odpowiedz kogos kto wie tak/nie, chyba nie prosze o wiele. Mianowcie, jezeli mam jakas zadana t−konfiguracje o parametrach (v,k,rt) to czy jej parametry sa wyznaczone jednoznacznie? To znaczy czy przy tej t−konfiguracji i zadanym v i k, r jest jedno i wylacznie jedno? Mowie oczywiscie o sytuacji kiedy dana konfiguracja juz istnieje i o tym wiemy.
5 sty 14:26