pochodna
Krzysiek: pochodna z y = (x)
1x
y = (x)
1x
nauczyłem się takiego schematu i robię to tak
y ' = (x)
1x ' = ( e
1x lnx ) ' = e
1x lnx * (
1x lnx) ' =
= e
1x lnx * [ (
1x) ' lnx +
1x (lnx) ' ] =
| | −1 | | 1 | |
= e1x lnx * [ |
| + |
| ] = ... |
| | x2 | | x2 | |
wychodzi 0 jakkk czy tak może być eh ....
4 sty 15:06
Jerzy:
źle policzona pochodna ... co się stało lnx w nawiasie ?
4 sty 15:25
Krzysiek: tam było że przedtem
4 sty 15:31
Jerzy:
Przecież mnożysz −1/x2*lnx
.
4 sty 15:34
Jerzy:
Zjadłes lnx
4 sty 15:35
Krzysiek: faktycznie

zaraz poprawię i podam wynik
4 sty 15:37
kochanus_niepospolitus:
ale już to 'pierwsze' lnx wyparowało Ci
4 sty 15:37
Krzysiek: to by było że całość
4 sty 15:39
Krzysiek: bo tego przykładu nie można zrobić tak że
x1x = 1x(x)1x − 1 ...
4 sty 15:47