napisać równianie stycznej do krzywej
Krzysiek: napisać równianie stycznej do krzywej
to już jest dla mnie trudnee
z samą pochodną mam problemy
robię to tak ...
| | 1 | |
y = (1 + |
| )ln1x w punkcie (1, y0) o co tu chodzi że w punkcie y0 ? |
| | x | |
| | 1 | |
y ' = [(1 + |
| )ln1x ] ' = |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ln |
| (1 + |
| )ln1x − 1 * (1+ |
| ) ' = |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ln |
| (1 + |
| )ln1x − 1 * (− |
| ) |
| | x | | x | | x2 | |
po podstawieniu za x 1 wyszło że f ' (1) = 0
z czego całość była by
y − y
0 = 0
y = y
0
nie mam pojęcia
4 sty 14:09
Arturek_lat_7:
y0 oznacza wartosc funkcji dla danego x
Innymi slowy −−− podstaw x=1 i wyznacz wartosc funkcji i masz y0
4 sty 14:25
Krzysiek: a no taak
w takim razie wyszło by że końcowa odpowiedz dla całego zadania to
y = 1
nadal nie wiem czy jest dobrze ale trzymam się tego co napisałem
poproszę kogoś o sprawdzenie
4 sty 14:38
Krzysiek:
4 sty 18:01
Krzysiek:
5 sty 13:31
Krzysiek:
5 sty 16:35
utem:

y=f '(1)*x+b
| | 1 | |
f(1)=(1+ |
| )ln(1)=20=1 styczna przechodzi przez punkt(1,1) |
| | 1 | |
1=f '(1)*1+b
Sprawdź pochodną:
f '(1)=−ln(2)
1=−ln(2)+b
b=1+ln(2)
y=−ln(2)*x+1+ln(2)
Przekształcam wzór funkcji: (łatwiej obliczyć pochodną)
| | 1 | | x+1 | | x | |
f(x)=(1+ |
| )ln1−lnx=( |
| )−lnx=( |
| )ln(x) |
| | x | | x | | x+1 | |
| | x | |
f'(x)=[eln(x)*ln( |
| )]'= |
| | x+1 | |
= policzysz, czy pomóc?
5 sty 17:00
Krzysiek: męczę się z tą pochodną właśnie za nic nie mogę tego obliczyć tym moim sposobem ...
strasznie dużo obliczeń
5 sty 17:21
Krzysiek: dobrze wyszło mi też że f(1)' = − ln2
rozwiąże całe i zobaczysz jak możesz czy jest ok
5 sty 17:25
Krzysiek: nie zauważyłem że rozwiązałeś

tak samo mi wyszło teraz/
dziękuję bardzo
5 sty 17:27
utem:
| | x | |
f '(x)= elnx*ln(xx+1)*[lnx*ln( |
| )]'= |
| | x+1 | |
| | x | | 1 | | x+1 | | 1*(x+1)−x*1 | |
=( |
| )ln(x)*[ |
| *ln(xx+1)+lnx* |
| * |
| ]= |
| | x+1 | | x | | x | | (x+1)2 | |
| | x | | 1 | | x | | 1 | |
=( |
| )ln(x)*[ |
| *ln( |
| )+ |
| *lnx] |
| | x+1 | | x | | x+1 | | (x+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(1)= |
| ln(1)*[ |
| *ln( |
| )+ |
| *ln1]=1*[ln(1)−ln(2)+0]=−ln(2) |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | |
5 sty 17:34
Krzysiek:
5 sty 17:53