matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ekstrema i monotoniczność
A:
Wyznacz ekstrema i monotoniczność funkcji: f(x)=ln(x
3
−3x) Df=(−
√
3
,0)∪(
√
3
,+
∞
)
3x
2
−3
F'(x)=
x
3
−3x
Df'=Df
1
wyszło mi że rośnie w przedziałach (−
√
3
,−
),(
√
3
)
√
3
1
maleje w (−
,0)
√
3
1
i w −
ma maximum
√
3
4 sty 13:17
A:
?
4 sty 14:06