styczna w punkcie
Krzysiek: napisz równianie stycznej
poproszę kogoś o sprawdzenie

f(x) = x
x punkt (2, (f(2)))
y − y
0 = f ' (x
0) (x − x
0)
y
0 = 4
czy ten moment jest ok
f ' (x0) = (xx) ' = (ex lnx) ' = ex lnx * lnx + 1
f ' (2) = e
2 ln2 * ln2 + 1
odpowiedz
y = (e
2 ln2 * ln2 + 1)(x − 2) + 4
4 sty 13:08
Jerzy:
f'(x) = xx(lnx + 1)
4 sty 13:10
Krzysiek: nie wiem o co Ci chodzi Jurku

skorzystałem z tego że a
b = e
b ln a
nie mogę tak ?
4 sty 13:21
Jerzy:
opuściłeś nawias, a poza tym, lepsza jest prostsza postać pochodnej
4 sty 13:23
Krzysiek: aha, to jak rozpisać pochodną z tego xx
4 sty 13:27
Jerzy:
patrz 13:10
4 sty 13:28
Krzysiek:
4 sty 13:35