Czy dana para jest grupą
chudek: Witam,proszę o pomoc w zadaniu z książki: "Algebra abstrakcyjna w zadaniach",autor: Jerzy
Rutkowski, zadanie 66.
Sprawdzić,czy dana para jest grupą(symbole " + " i "*" oznaczają tu zwykłe dodawanie i mnożenie
liczb z danego zbioru)
o) Q( √2, * )
Działanie w grupie musi spełniać 3 warunki:
−musi być łączne
−musi posiadać element neutralny
−dla każdego elementu zbioru musi istnieć element odwrotny
Odpowiedź na to zadanie brzmi: "Nie". Czyli ta para nie jest grupą. Dlaczego?
Z moich wyliczeń wynika,że wszystkie warunki są spełnione,czegoś prawdopodobnie nie
dopatrzyłem. Czy mógłby ktoś jasno uzasadnić,dlaczego ta para nie jest grupą?
4 sty 12:56
wektor: tak wgl, to źle przepisałeś przykład, powinno być (Q(√5), * )
gdzie Q(√5) = {a + b√5 ; a,b ∊Q }
4 sty 14:15
wektor: a jak w twoich obliczeniach wygląda el neutralny?
4 sty 14:15
chudek: e=1+0√5
4 sty 14:22
chudek: faktycznie,zapomniałem dopisać−przepraszam
4 sty 14:22
chudek: a element odworotny:
x=[(−a)/5b2−a2]+(b)/(5b2−a2)
4 sty 14:23
wektor: el. przeciwny nie ma postaci a + b√5 więc nie należy do Q(√5)
4 sty 15:25
wektor: czyli jeśli nie należy to nie jest grupą
4 sty 15:25