Udowodnij
Krzysiek: Udowodnij, że √4 to liczba niewymierna.
4 sty 12:50
Krzysiek:
4 sty 13:18
Jerzy:
trudno udowodnić fałsz
4 sty 13:22
Krzysiek: To jak to udowodnić
4 sty 13:52
Dowodator: | | p | |
Załóżmy nie wprost, że √4 = |
| , gdzie p i q są liczbami całkowitymi względnie |
| | q | |
pierwszymi. Ale wtedy:
4q
2 = p
2, więc 4|p czyli p = 4p' czyli 4q
2 = 16p'
2 czyli q
2 = 4p'
2, analogicznie 4|q, a
to jest sprzeczność bo 4|p,q a zakładaliśmy, że są względnie pierwsze ckd.
4 sty 13:58
Lorak: Dowodator, Ty tak na serio?
4 sty 14:05
Krzysiek:
4 sty 14:50
zzz: Jaki sens jest w sprawdzaniu sprzeczności ?
4 sty 14:55
Dowodator: Nie ma za co...
4 sty 17:08