?
olka: Rozwiąż równanie (x − 3)2 = (x− 3)(x+ 3)− 6 .
Wychodzi mi x= −4 ...
4 sty 12:24
Benny: Wystarczy podstawić i widać, że źle. Pokaż jak rozwiązujesz.
undefined
4 sty 12:35
Krzysiek: x2−3x+9=x2−9−6
x2−3x−x2=−9−9−6
−3x=−24
x=8
4 sty 12:37
olka: WYLICZAM ZE WZORU SKROCONEGO MNOZENIA , PO SKRÓCENIU WYCHODZI MI
−6x=24/−6
x=−4
4 sty 12:39
olka: wzór skórconego mnożenia to a2 −2ab+b2
4 sty 12:41
Krzysiek: x2−3x+9=x2+3
x=2
4 sty 12:41
Benny: Jeśli już to masz −6x=−24 ⇒x=4
(x−3)2=(x−3)(x+3)−6
(x−3)2−(x−3)(x+3)=−6
(x−3)(x−3−x−3)=−6
−6(x−3)=−6
x−3=1
x=4
4 sty 12:44
olka:
4 sty 12:55