tego typu zadania przyprawiają mi bolu glowy pomozcie
Klimas: 1.Wiedząc ze
log34=a i log35=b oblicz log270,8
log142=a i log145=b oblicz log750
2.Porownaj liczby a i b jesli a=log27 i b=log37
16 gru 00:48
Eta:
1) 0,8= 45
to:
log2745= 13log34 − 13log35= 13( log34 −log35}= 13( a −b)
16 gru 00:55
Klimas: dzieki a z kad ta 1\3
16 gru 01:01
Eta:
no to jeszcze jedno

2)
| | log1450 | | log1452*2 | |
log750= |
| = |
| =
|
| | log147 | | log1414/2 | |
| | 2log145 +log142 | | 2b +a | |
= |
| = |
| |
| | log1414−log142 | | 1 −a | |
16 gru 01:10
16 gru 01:11
Klimas: dziekuje a o co chodzi w porownaniu(2) bo juz klade sie powoli spac i nie bede Cie meczyl
16 gru 01:13
Eta:
więc :
| | 1 | |
log2745 = log3345= |
| *log345=13(log34 −log35)
|
| | 3 | |
wiesz już ?
16 gru 01:13
Klimas: tak
16 gru 01:15
Eta: zad 2)
log27 =a => 2a=7
log37=b => 3b =7
to a>b
16 gru 01:41