zadanie tekstowe, funkcja wprost/odwrotnie proporcjonalna
Dominik: 4 ochotników w ciągu 7 dni sadzi 10 tysięcy drzew. Czy 35 ochotników da radę zasadzić 10
milionów drzew w 80 dni? Wybierz poprawną odpowiedź (tak czy nie oraz jej uzasadnienie):
tak a) liczba ochotników jest odwrotnie proporcjonalna do liczby dni
i 4*7/10000 = 35*80/10000000
ponieważ b) liczba ochotników jest wprost proporcjonalna do liczby drzewek
i 4*7*10000 ≠ 35*80*10000000
nie c) 80/35 ≠ 7/4
4 sty 09:36
Kacper:
4 pracowników sadzi na dzień 10000/7 drzew. Zatem jeden pracownik sadzi 2500/7 drzew na dzień.
Bierzemy 35 pracowników i pracują 80 dni.
| | 2500 | |
35* |
| *80=12500*80=1000000 czyli tak  |
| | 7 | |
4 sty 10:40
Dominik: Też tak policzyłem i właśnie wychodzi milion drzewek a nie dziesięć milionów... i które
uzasadnienie jest wtedy prawidłowe bo w sumie żadne z nich mi jakoś nie pasuje
22 sty 09:16
piotr1973: ma być 10 mln a nie 1 mln, więc nie
22 sty 09:29