całka nieoznaczona wymierna
bart23: ∫dxx4+x2+1
4 sty 01:30
ICSP: x4 + x2 + 1 = (x2 − x + 1)(x2 + x + 1)
Dalej wystarczy zastosować rozkład na ułamki proste.
4 sty 01:37
bart23: a mozesz choć troszkę dalej to wytłumaczyć?
4 sty 01:50
4 sty 01:57
bart23: Wymnożylem stronami i wyszło mi takie coś: 1=(A+C)3+(A+B−C+D)x2 + (A+B+C−D)x + (B+D) ale nie
wiem jak to dalej rozpisać
4 sty 02:10
ICSP: dalej :
A + C = 0
A + B − C + D = 0
A + B + C − D = 0
B + D = 1
po rozwiązaniu układu równań otrzymasz wartości współczynników A,B,C,D. Dalsze policzenie całek
nie powinno być już problemem.
4 sty 02:13