całka
kalkulator: Witam
Mam prośbę. Mógł by mi ktoś podpowiedzieć jak obliczyć całkę ∫dtt2=4
4 sty 01:07
kalkulator: dt/t2+4
4 sty 01:07
ICSP: podstawienie t = 2ctgh(x) powinno zadziałać.
4 sty 01:08
ICSP: aa tam jest plus. W takim razie podstawienie t = 2tg(x)
4 sty 01:08
kalkulator: i co dalej ?
4 sty 01:16
ICSP: i dalej podstawiasz.
4 sty 01:26
4 sty 01:26
kalkulator: nie czaje za bardzo bo jak podstawie tgx to dalej nie wiem co mam z tym zrobić
4 sty 01:45
ICSP: zróżniczkuj równość t = 2tg(x) stronami aby otrzymać wartość dt.
4 sty 01:48
kalkulator: dalej nie wychodzi
4 sty 02:53
ICSP: dziwne.
| | t | |
t = 2tg(x) ⇒ x = arctg( |
| ) |
| | 2 | |
dt = 2(tg
2(x) + 1) dx
| | 2(tg2(x) + 1) dx | | 1 | | 1 | | 1 | | t | |
... = ∫ |
| = |
| ∫dx= |
| x+C= |
| arctg( |
| ) + C |
| | 4(tg2(x) + 1) | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 02:56
kalkulator: a co się stało z czwórką w mianowniku ?
4 sty 16:12
utem:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | t | |
=∫ |
| *2 dv= |
| *2∫ |
| dv= |
| arctgv= |
| arctg |
| +C |
| | 4v2+4 | | 4 | | v2+1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 16:41