granice
Agata: znowu granice:
lim ( √2+x − √2−x ) / 3x
x→0
jaki pomysł na to ?
16 gru 00:17
Andrzej: pomnóż górę i dół przez sumę tych pierwiastków
wyjdzie granica √2 / 6
Te granice są fascynujące ale muszę już iść spać bo mam jutro lekcje od ósmej
Pozdrawiam Politechnikę Gdańską
16 gru 00:36
Agata: nie wychodzi....
16 gru 00:58
Agata: mógłby ktoś napisać obliczenia żebym sprawdzila gdzie mam błąd ?
16 gru 01:21
Eta:
| | (√2+x−√2−x)(√2+x+√2−x) | | 2+x −2+x | |
f(x)= |
| = |
| =
|
| | 3x(√2+x+√2−x) | | 3x(√2+x+√2−x) | |
| | 2x | | 2 | |
= |
| = |
|
|
| | 3x( √2+x+√2−x) | | 3(√2+x+√2−x) | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | √2 | | √2 | |
to limf(x)= |
| = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 3*( √2+√2) | | 3*2√2 | | 3√2 | | 3*2 | | 6 | |
16 gru 01:40
Eta:
Czy już wiesz gdzie popełniłaś błąd

myślę ,ze nie zmieniłas znaków:
2+x −( 2−x) = 2+x −2 +x = 2x ( oczywiście w liczniku

Powodzenia
16 gru 01:46