logarytmy
wd410: Uzasadnij równość log
2 27 = 6p gdzie p = log
16 9
log
227 = 6 * p
log
227 = 6 * log
169
3 * log
23 = 6 * 2 * log
163
| | log23 | |
3 * log23 = 12 * |
| // * log216 |
| | log216 | |
3 * log
23 * log
216 = 12 * log
23 // : log
23
3 * 4 = 12
12 = 12
L=P
Czy można to tak uzasadnić? Jest jakiś lepszy sposób?
3 sty 23:50
Benny: p=log
169
6p=3log
23
6p=log
227
L=P
undefined
3 sty 23:55
wd410: p=log169?
3 sty 23:59
Benny: p=log169
undefined
4 sty 00:05
4 sty 00:06
4 sty 00:09
wd410: ok, dzięki
4 sty 00:09