Kombinacje z powtórzeniami
Dżin: Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej
dwa razy wypadła 6.
|Ω|=56 3−elementowe kombinacje z powtórzeniami zbioru 6−elementowego
|A|=6 ponieważ możliwe wylosowane trójki to {1;6;6} {2;6;6} {3;6;6} {4;6;6} {5;6;6} {6;6;6}
| | 6 | |
Wychodzi mi, że P(A)= |
| |
| | 56 | |
| | | | 2 | |
Z innego rozumowania wychodzi mi, że P(B)= |
| = |
| i taki jest poprawny |
| | 216 | | 27 | |
wynik.
Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu z P(A), bo nijak nie mogę go dostrzec?
3 sty 23:29
utem:
{(1;6;6), (2;6;6), (3;6;6), (4;6;6), (5;6;6)} dla każdej trójki permutacja,
bo przecież mogą wypaść w różnej kolejności .
|A|=15+1
3 sty 23:36
Dżin: utem właśnie tak wygląda moje rozumowanie z P(B), ale w kombinacjach z powtórzeniami nie
ma znaczenia czy zapisuję {a;b} czy {b;a} bo to jest to samo
3 sty 23:38
Eta:
|Ω|=6
3=216
Zdarzenie przeciwne do A
A
'−− szóstka wypadła raz lub wcale
|A
'|= 5
3+ 3*5
2 = 200
3 sty 23:46
utem:
Kombinacje z powtórzeniami stosujemy w innych sytuacjach.
W zadaniu mamy wariacje.
W kombinacjach nie liczy się porządek, wybierasz podzbiór, ale konsekwentnie |Ω| też liczysz
za pomocą kombinacji.
3 sty 23:55
Dżin: Dzięki
Eta za rozwiązanie, ale moje pytanie odnosiło się do rozumowania z wykorzystaniem
kombinacji z powtórzeniami

Na szczęście zrozumiałem dlaczego kombinacje z powtórzeniami nie mają sensu zastosowania w tym
zadaniu, chciałem podejść zadanie z innej strony, przynajmniej mam nauczkę
3 sty 23:58
Dżin: utem, moje pierwsze rozumowanie nie było dobre, a oto jak to rozumiem:
{1,2,3} {2,3,1} {3,1,2} {3,2,1} {1,3,2} {2,1,3} −−− traktowałem to tylko jako {1;2;3}
czyli 6 sytuacji składało mi się na jedną, a tu:
{6,6,6} −−− traktowałem to jako {6;6;6}
i jedna sytuacja składała mi się na jedną, dlatego pierwsze rozumowanie było błędne, a powinna
pozostać "równowaga".
4 sty 00:04
Dżin: Jeśli już miałbym stosować kombinacje z powtórzeniami to rozwiązanie powinno wyglądać tak:
| | | |
gdzie | to kombinacje z powtórzeniami, a więc nie zgodzę się w tobą w kwestii: |
| | |
"Kombinacje z powtórzeniami stosujemy w innych sytuacjach."
4 sty 00:11