Styczna do paraboli y=3x^2 - x + 4 w punkcie x_0=0 tworzy z osią OX kąt?
Asia:*: Styczna do paraboli y=3x
2 − x + 4 w punkcie x
0=0 tworzy z osią OX kąt?
jak to obliczyć?
3 sty 22:50
Aga1.: Oblicz f'(0)=tgα
3 sty 22:54
Godzio:
Jakie jest równanie stycznej? (ogólne?)
3 sty 22:54
Elaaa: y−y0 = f'(x0) (x−x0) ?
Co mi z tego, może ktoś mi wyjaśnić ?
3 sty 22:57
Asia:*: Znalazłam w tablicach i :
y−y0 = f'(x0) (x−x0)
co dalej z tym robić?
3 sty 22:59
Elaaa: Ja też tego nie rozumiem, mam takie samo zadanie, sorka, że się wtrąciłam.
3 sty 23:00
Aga1.: Napisałam Ci wzór.
Najpierw oblicz f'(x)=
następnie f'(0)=
Co Ci wyszło?
3 sty 23:02
Asia:*: f'(0) = −1
3 sty 23:05
Asia:*: i sprawdzić w tablicach dla tg = −1?
3 sty 23:05
Aga1.: To teraz tgα=−1.
Ile stopni ma kąt α?
3 sty 23:06
Asia:*: Nie wiem
3 sty 23:10
3 sty 23:14
Asia:*: no tak, już znalazłam ale po fakcie, sorka, dzięki
3 sty 23:14