całka nieoznaczona
bart23: ∫ x25x2+12 jak to rozwiązać? bo delta jest ujemna i na dodatek, mianownik jest tego
samego stopnia co licznik.
3 sty 22:46
utem:
Podziel licznik przez mianownik.
3 sty 22:47
bart23: no ale właśnie w jaki sposób? (5x
2 +12)' = 10x no i jak to podzielić przez x
2
3 sty 22:53
bart23: może ktoś pomóc?
3 sty 23:20
utem:
| 1 | | x2 | | 1 | | | |
| ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| 5 | | | | 5 | | x2+125 | |
| | 1 | | 12 | | 1 | |
= |
| *[∫1dx− |
| ∫ |
| dx]= |
| | 5 | | 5 | | x2+125 | |
| | √12 | | √12 | |
[ x= |
| t, dx= |
| dt] |
| | √5 | | √5 | |
Teraz poradzisz sobie?
3 sty 23:22
bart23: tak dziękuje
3 sty 23:33
utem:
3 sty 23:36