planimetria
Archeolog: Kolejka toczy się po torach w kształcie okręgu. Rozstaw szyn jest równy 4cm. Podczas jednego
pełnego okrążenia lewe kółko wagonu wykonało o dwa obroty więcej niż prawe. Oblicz średnicę
kółek wagonu.
Ktoś by umiał to narysować i wytłumaczyć?
3 sty 22:28
Benny:

x=4cm
Droga lewego koła=2πr
Droga prawego koła=2π(r+4)
undefined
3 sty 22:33
Eta:
3 sty 23:16
Eta:
2*2πr=2π(r+4) ⇒ r=4 to R= 4+4=8
3 sty 23:20
Benny: R − promień koła wagonu
2πr+4πR=2π(r+4)
R=2
Średnica koła wagonu wynosi 4 cm
3 sty 23:30