dowod
xxxy: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c takich, że a+b+c=0, prawdziwa jest
nierówność
ab+bc+ca≤0
3 sty 22:02
Benny: a
2+b
2+c
2+2ab+2bc+2ac=0
a
2+b
2+c
2≥0
a
2+b
2+c
2=−2ab−2bc−2ac
−2ab−2bc−2ac≥0
ab+bc+ac≤0
Można tak?
3 sty 22:27
PW: Wskazówka.
Obliczyć
02 = (a+b+c)2 = a2+b2+c2 + ...
i wyciągnąć wniosek
3 sty 22:29
PW: Zanim podpowiedziałem, to
Benny zrealizował
3 sty 22:31
Benny: 
@
PW Gdzie się podziewałeś?
3 sty 22:36
PW: Mam ciężki problem (żona w szpitalu).
3 sty 22:39
Benny: Szybkiego powrotu do zdrowia życzę
3 sty 22:45
xxxy: Dziękuję
4 sty 04:22
xxxy: I oczywiście duża zdrowia dla żony
4 sty 04:23