Jak obliczyć taką sumę sum? Proszę o rozwiązanie krok po kroku :)
as: ∑(∑(∑(1, i, 1, j − 1) + 1, j, 2, n) + 1, k, 1, n)
3 sty 21:25
Godzio:
A co oznaczają te nawiasy?
3 sty 21:26
3 sty 21:28
Godzio:
Suma j−1 jedynek = j − 1
j − 1 + 1 = j
| | 2 + n | | n2 + n − 2 | |
suma j od 2 do n to ciąg arytmetyczny = |
| * (n − 1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n2 + n − 2 | | n2 + n | |
|
| + 1 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
sumujemy po k (liczbie, która nie występuje w naszej sumie więc tak jakbyśmy sumowali 1
| | n2 + n | | n2 + n | | n2 + n | | n3 + n2 | |
∑k |
| = |
| * ∑k1 = |
| * n = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3 sty 21:32
as: Bardzo dziękuję za pomoc! Cały czas robiłem błąd w wewnętrznej sumie, i myślałem, że wychodzi z
niej ciąg arytmetyczny, a okazuje się, że wychodzi j! Dzięki, @Godzio!
3 sty 21:37
Godzio:
Proszę
3 sty 21:39