Przybliżona wartość wyrażenia
Kazimierz: Prosze sprawdzic czy odpowiedź jest prawidlowa
Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia:
1/sqrt 3,98
Otrzymałem odpowiedź 1/sqrt 3,98≈0,89(1)
3 sty 21:22
Bogdan:
| | 1 | |
a nie można zapisać tego po ludzku? |
| |
| | √3,98 | |
3 sty 21:32
wmboczek: na chłopski rozum powinno być ok. 0,5
3 sty 21:32
Kazimierz: przepraszam jak to jest mozliwe zeby tam bylo 0,5?
3 sty 21:36
3 sty 21:39
Kazimierz: Jak?To niemozliwe.Trzeba skorzystac z rozniczki funkcji zeby obliczyc przyblizona wartosc.
3 sty 21:43
Godzio:
f(x) ≈ f'(x
0)(x − x
0) + f(x
0)
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = − |
| * x−3/2 = − |
| * √x3 |
| | 2 | | 2 | |
x
0 = 4
x = 3.98
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| * 8 * 0.02 + |
| = 0.42 |
| √3.98 | | 2 | | 2 | |
3 sty 21:45
PW: No to licz różniczką (ciekawe, czy otrzymasz lepszy wynik).
3 sty 21:46
Kazimierz: Wtedy chyba nieprawidlowe wyliczylem. Dzieki
3 sty 21:48
PW: O, już jest. No to teraz kalkulatorem i sprawdź, który wynik "lepszy".
3 sty 21:48
Bogdan:
f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)*(Δx)
| | 1 | | −1 | |
Tu: f(x) = |
| , f'(x) = |
| , x0 = √4 = 2, Δx = −0,02, |
| | √x | | 2x√x | |
| 1 | | 1 | | −1 | | 200 + √2 | |
| = |
| + |
| *(−0,02) = |
| ≈ 0,503535534... |
| √3,98 | | 2 | | 2*2√2 | | 400 | |
| | 1 | |
a dokładna wartość |
| = 0,501254707... |
| | √3,98 | |
3 sty 21:49
Godzio:
| 1 | |
| zdecydowanie lepszy |
| 2 | |
3 sty 21:49
Kazimierz: Haha jakim kalkulatorem co ty gadasz to nie mozna wyliczyc na kalkulatorze))))))
3 sty 21:49
Godzio:
O, minusa zjadłem Bogdan podał dobre rozwiązanie.
3 sty 21:50
piotr:
f(x0+Δx)=f(x0)+f`(x0))Δx
(x−12)`=−12(x−32)
bierzemy x0=4, wtedy Δx=−0,02
f`(x0)=−116
czyli mamy 1/2+1/16*0,02=0.50125
3 sty 21:51
Bogdan:
Nie, to
piotr podał dobre rozwiązanie, x
0 = 4, a nie
√4 jak podałem
3 sty 21:54
Kazimierz: Dziekuje jeszcze raz
3 sty 21:58