Sinusy
Sinn: Dlaczego sin120 to 180−60, a nie 90+30(stopni)?
3 sty 21:11
5-latek: A kto powiedział ze nie Dawac go tutaj
3 sty 21:12
Sinn: W pierwszym wyjdzie √3/2 a w drugim 1/2
3 sty 21:14
Jack: sin 120 mozna zrobic dwoma sposobami...
sin(180 − 60)
albo
sin(90+30)
oczywiscie pamietajac ze przy 90+alfa zmienia sie na kofunkcje czyli cosinus
wiec wyliczmy
| | √3 | |
sin(180−60) = sin 60 = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sin(90+30) = cos 30 = |
| |
| | 2 | |
3 sty 21:15
5-latek: A wzory redukcyjne Sinn to mamy chyba w lesie ?
3 sty 21:16
piotr: można tak i tak
sin120=sin(120−60)=sin(60)
sin120=(90+30)=cos30 przejście przy 90 w kofunkcję
3 sty 21:19
Sinn: 90+alfa zawsze będzie się zmieniac? Nawet przy tg i ctg?
3 sty 21:19
Jack: przy 90 i 270 sie zamienia

cos(90+ alfa) = − sin alfa
(bierzesz pod uwage tez "ćwiartki")
tg 270+alfa) = − ctg alfa
3 sty 21:21
3 sty 21:22