matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Korzystając z definicji zbadać zbieżność szeregu
Luki:
Korzystając z definicji zbadać zbieżność szeregu:
1
E
nieskonczonosc
n
=1 =
(2n−1)(2n+1)
3 sty 21:06
utem:
Rozpisz ułamek na ułamki proste, potem wypisz kilka wyrazów, zauważysz pewną prawidłowość. Wynik:
1
S=
2
3 sty 23:24