Równanie x^2+7x+c=0 ma dwa różne od zera pierwiastki x_1 i x_2.
Asia:*: Równanie x
2+7x+c=0 ma dwa różne od zera pierwiastki x
1 i x
2. Oblicz c, jeżeli wiadomo, że
| | 10 | | 10 | |
( |
| − x2) * ( |
| − x1) = 5 |
| | x1 | | x2 | |
3 sty 20:51
Helena: wzory Viete'a
3 sty 20:53
5-latek: czyzby jutro nalezaloby isc do szkoły ?
3 sty 20:54
Metis: 5−latku otrzymałeś maila ?
3 sty 20:55
Asia:*: co z tych wzorów?
3 sty 21:02
5-latek: Metis nie mam tych tablic ale mysle ze będą dobre (zresztą jak kazde)
Chyba ze 3 lata temu kupiłem w Biedronce tablice matematyczne (były syte)
Nie mogę ich teraz zanlezc Zobacz może będziesz miał u siebie w bibliotece
J. Krolikowski C. Steckiewicz
Matematyka Wzory definicje tablice
Albo
I.N Bronsztejn K.A. Siemiendajew
Matematyka Poradnik encyklopedyczny
Sprobuj najpierw wypozyczyc i zobaczysz czy chcialbys je mieć u siebie (wtwedy ewentualnie
zakupić
3 sty 21:05
5-latek: Wymnoz nawiasy i zobacz co dostaniesz
3 sty 21:08
Metis: Wypożyczę sobie

przy okazji oddam zaległe lektury
3 sty 21:09
piotr: (x1* x2−20) (x1* x2−5)=0
x1*x2=c
c=20 lub c=5
c=20 odrzucamy z uwagi na Δ>0
3 sty 21:10
Asia:*: wymnożyłam i wyszło:
| | c | |
x1 x2 = |
| to wiemy i co dalej? jak podstawię to co ja niby wyliczę? |
| | a | |
3 sty 21:15
Metis: Oblicz c
a masz.
3 sty 21:16
Asia:*: piotr, co Ty tu zrobiłeś? O.o
3 sty 21:16
Asia:*: jak policzyć c
3 sty 21:21
5-latek: | 100 | |
| −20+c=5 (mnożymy obie strony rowniania przezc aby pozbyć się mianownika |
| c | |
100−20c+c
2=5c
c
2−25c+100=0
Δ=
c
1=
c
2 =
policz to i srawdz czy oba wyliczone c spelniaja warunki zadania
3 sty 21:22
Asia:*: dzięki, nie pomysłałam, że a to 1 ... jest w zadaniu podane ach i nie wiedziałam co dalej ...
dzięki
3 sty 21:24
5-latek: Na zdrowie
3 sty 21:25
Asia:*: c1 =5 a c2=20
które prawidłowe?
3 sty 21:32
Metis: No czytaj posty...
piotr Ci napisał.
3 sty 21:33
5-latek: Rownanie wyjsciwe musi mieć dwa pierwiastki
Wiec delta >0
Wstaw za c =5 i potem c=20 i policz delte
3 sty 21:35