wyznacz parametr
KP: witam,
Wyznacz wartości parametru ,,m", dla których równanie
4x+(m−2)*2x+4 = 0
ma dwa pierwiastki.
Policzyłem to tak:
Najpierw zamiana zapisu:
22x+(m−2)*2x+4 = 0
i podstawienie 2x=t
t2+(m−2)t+4=0
Skoro ma mieć dwa pierwiastki więc delta ma być większa od zera:
Δ=(m−2)2−16=m2−4m−12.
Liczę teraz deltę delty by zobaczyć gdzie jest ona dodatnia, otrzymując przedział (−∞,−2)
∪(6,+∞).
i teraz pytanie− co dalej. według mnie to juz koniec zadania − bo otrzymuję, że parametr
winien należeć do podanej wyżej sumy przedziałów by całe wyrażenie miało deltę dodatnią, a
więc dwa pierwiastki. Niestety w odpowiedziach podane jest, że m ma należeć tylko do (−∞,−2)
3 sty 20:45
Metis: Jest okey. Ale zapomniałeś/aś o założeniu dotyczącym pierwiastków.
Nie mogą być...
3 sty 20:50
Helena: t >0 bo t=2x
3 sty 20:50
KP: Tak, rzeczywiście, zakładam, że t>0. Ale szczerze to nie bardzo widzę jak połączyć to z
parametrem.
3 sty 21:04
KP: Dobrze, przepraszam, juz rozumiem o co chodzi z tym założeniem i znakami. tylko jak to zapisać?
3 sty 21:09
KP: czyli po prostu pierwistki muszą być dodatnie− stąd ze wzorów Viette'a otrzymuję założenia, że
t1*t2=√c{a}>0 i t1+t2=√−b{a}>0
pierwsza równość:
t1*t2=√c{a}=4>0
druga równość:
t1+t2=√−b{a}=−(m−2)>0, czyli m<2. Otrzymuję zatem przedział, że m<2 i biorę część
wspólną
przedziału m należy (−∞,2) oraz (−∞,−2) ∪(6,+∞), czyli (−∞,−2). tak jest dobrze?
3 sty 21:17
KP: Przepraszam− wkradły się błędy przy pisaniu − tam winien być ułamek a nie żadne pierwisaski
3 sty 21:18