punkty przegięcia
ela: Wyznacz ppunkt przegięcia
f(x)=x2 +2x − 1x−1
3 sty 20:36
ela: obliczyłam I pchodną i drugą i wyszła mi 2+ −2x−2 (x−1)4
i punkt przegięcia wychodzi mi −1 , a w odpoqiedzi jest 2
3 sty 20:42
ela: ktoś potrafi odpowiedzieć?
3 sty 21:19
Godzio:
| | 1 | |
f'(x) = 2x + 2 + |
| |
| | (x − 1)2 | |
| | 2 | |
f''(x) = − |
| + 2 = 0 ⇒ −2 + 2(x − 1)2 = 0 ⇒ (x − 1)2 = 1 ⇒ |
| | (x − 1)2 | |
x − 1 = 1 lub x − 1 = − 1 ⇒ x = 2 lub x = 0
3 sty 21:21
ela: dlaczego w drugiej pochodnej masz (x−1)2
nie powinno być do 3 ?
3 sty 21:46
Godzio:
Powinno, wtedy wychodzi x − 1 = 1 ⇒ x = 2
3 sty 21:47
ela: no dobra no to mi wychodzi
(x−1)3 =1
i co mam dalej z tym zrobic?
3 sty 21:53
ela: w sensie jak to rozwiązać bo coś mi nie wychodzi
3 sty 21:57
ela: spoko już wiem , dzięki
3 sty 22:11