Badanie przebiegu zmiennosci funkcji
Danielczyk: Prosze pomoc z tym zadaniem juz trzecia godzine nie moge znalesc prawidlowej odpowiedzi
Zbadac przebieg zmiennosci funkcji i sporzadzic jej wykres:
f(x)=x3/x−1
3 sty 20:14
Ola: 1. Oblicz pochodną f(x)
2. Przyrównaj do zera
3. tam gdzie f'(x)>0 funkcja jest rosnąca, a tam gdzie f'x<0 funkcja jest malejąca f'(x)=0
3 sty 20:17
Danielczyk: nie moge zrozumiec jak trzeba robic 3 punkt
3 sty 20:21
5-latek: baju −baju
Mysle ze sobie dopiero przypomniales ze masz na jutro zadanie .
Badanie przebiegu zmiennosi funkcji zaczyna się od wyznaczenia dziedziny
tego nawet nie potrafisz ?
3 sty 20:21
Metis: No
Ola streściła cały
schemat badania przebiegu zmienności funkcji zawarła w III
punktach
3 sty 20:22
3 sty 20:30
Danielczyk: Czy moze ktos normalnie wyjasnic jak to trzeba zrobic jestem troche glupym z wyzszej mathmy
3 sty 20:30
Danielczyk: Dzieki
3 sty 20:34
utem:
1) dziedzina
x−1≠0⇔x≠1
D=R\{1}
2) Granica na krańcach dziedziny:
| | x3 | | x2 | |
lim x→∞ |
| =lim x→∞ |
| =∞ |
| | x−1 | | | |
3)
x=1 asymptota pionowa
4) Monotoniczność i ekstrema
| | 3x2(x−1)−x3 | | 3x3−3x2−x3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
f'(x)=0⇔2x
3−3x
2=0⇔
x
2*(2x−3)=0
Znak pochodnej:
f'(x)>0 i x≠1
x
2*(2x−3)>0⇔
| | 3 | |
Dla x> |
| funkcja rosnąca |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | | | 27 | |
Dla x= |
| minimum f( |
| )= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | | | 4 | |
f(x) malejąca dla x∊(−
∞, 1)
| | 3 | |
f(x) malejąca dla x∊(1, |
| ) |
| | 2 | |
W x=0 nie ma ekstremum,pierwsza pochodna nie zmienia znaku przy przejściu przez x=0.
4) x=0 punkt przegięcia
3 sty 20:42
3 sty 20:47