Wyznacz równanie stycznej
Marta: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
3−x
2−x−1 w punkcie P(x
0 , 1)
Od czego zacząć? Pomocy
3 sty 19:43
ICSP: od wyznaczenia x0.
3 sty 19:44
olekturbo: f(x) = x3−x2−x−1
y = 1
f'(x) = 3x2−2x−1
f'(1) = 3−2−1 = 0
y − y0 = f'(x)(x−x0)
y − 1 = 0
y = 1
3 sty 19:46
olekturbo: Źle sory
3 sty 19:46
olekturbo: f(x) = x3−x2−x−1
x3−x2−x−1 = 1
x3−x2−x−2 = 0
W(2) = 0
x = 2
f'(x) = 3x2−2x−1
f'(2) = 3*4 −2*2 −1 = 12−4−1 = 12−5 = 7
y − 1 = 7(x−2)
y − 1 = 7x−14
y = 7x−13
3 sty 19:54
Marta: Powiedz mi jeszcze tylko skąd wziąłeś: y − 1 = 7(x−2)
3 sty 20:10
Marta:
3 sty 21:03
piotr: x0=2
styczna w x0
y = 7 x−13
3 sty 21:26
Aga1.:
@Marta
Wzór na styczną
y−y0=f'(x0)(x−x0)
3 sty 23:10