Czynniki pierwsze, dowody dla injekcji.
wiciorny: Witajcie mam problem: generalnie, rozwiązuje zadania związane z określaniem czy dana funkcja
jest injekcją/suriekjcą.
Korzystając z definicji często dochodze do równości, z którymi nie wiem co dalej zrobić :
1) np. 2
a−1(2b−1)=2
d−1(2c−1) oczywiście chcę otrzymac a=d b=c
−−> powiedziano mi, że korzysta się z rozkładu na czynniki pierwsze? Tylko jak to zastosować
tutaj po prostu funkcja f(a,b)=f(c,d) => a=d b=c z def. injekcji, funkcji różnowartościowej.
Z góry dzięki !
Generalnie wiele dowodów powoduje, że muszę przyrównywać cos− czegos i dalej to rozwiązać,
czasem przez sprzeczność, można np. zauważyć że dana funkcja np kwadratowa nigdy nie jest
ujemna etc. Ale są sytuacje, gdzie kompletnie nie wiem