prosze o pomoc w tym zadaniu
Dr: Mając dane log122=a oblicz log616
15 gru 23:27
Dr: jak to zrobić jakis wzor?
16 gru 00:02
ABORA: | | log122 | | 4a | |
log616 = log624 = 4log62 = 4* |
| = |
| = |
| | log126 | | log12(2*3) | |
| | 4a | | 4a | |
= |
| = |
| |
| | log122 + log123 | | a + log123 | |
Mam dotąd. Myślę, co dalej z tym logarytmem w mianowniku.
16 gru 00:24
ABORA: Eta, masz inny pomysł?
16 gru 00:26
Dr: podam ci odpowiedz 4a1−a
16 gru 00:26
ABORA: Mam, już piszę.
16 gru 00:30
ABORA: Wyliczam oddzielnie ten logarytm z mianownika.
| | 12 | |
log123 = log12 |
| = log1212 − log124 = 1 − log1222 = 1 − 2log122 = 1−2a |
| | 4 | |
| | 4a | | 4a | |
Czyli całość = |
| = |
| |
| | a + 1 − 2a | | 1 − a | |
16 gru 00:34
Bogdan:
Dzień dobry.
AROB,
ABORA, a może po prostu
Anna ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log12 2 = a ⇒ |
| = a ⇒ |
| = a ⇒ |
| = a |
| | log2 12 | | log2 (2 * 6) | | 1 + log2 6 | |
| | 4 | | 4 | | 4a | |
log6 16 = log6 24 = 4log6 2 = |
| = |
| = |
| |
| | log2 6 | | | | 1 − a | |
16 gru 00:35
Dr: dziekuje
16 gru 00:37
Eta:
OK

a ja liczę tak:
| | log1216 | | 4log122 | |
log616= |
| = |
| =
|
| | log126 | | log1212/2 | |
| | 4a | | 4a | |
= |
| = |
| |
| | log1212 −log122 | | 1 −a | |
16 gru 00:51
Bogdan:
16 gru 00:55
ABORA: Witaj Bogdanie
ANNA − tak lepiej

?
16 gru 01:00
Bogdan:
Tak, nick
ANNA mnie się bardziej podoba, niż
ABORA 
i też jest na
A
16 gru 01:12
ANNA: Niechaj będzie. Decyzja zapadła. Dzięki
Bogdanie.

DOBRANOC WSZYSTKIM

! Do jutra!
16 gru 01:25
Bogdan:
Dobranoc
ANNO,
Eto i pozostali
16 gru 01:30
Eta:
To może ja wrócę do swojego imienia
Klara 
Dobrej nocki , miłych snów
16 gru 01:44