Geo analityczna
Hedonista: W trójkącie prostokątnym ABC(|kątABC|=90) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−5) i C(−8,5).
Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole trójkąta ABC jest równe 61.
−wyznaczam |AC|=
√244=2
√61
− równanie prostej przechodzącej przez AC 10x+12y+20=0
| | 61 | |
−ze wzoru na pole podstawiam 2√61 i wyznaczam h= |
| |
| | √61 | |
Chcę podstawić do wzoru na odległość punktu od prostej, ale brakuje mi jednego równania. Pomoże
ktoś?
3 sty 18:40
===:

podpowiedź
3 sty 18:51
Hedonista: No ideas
3 sty 18:57
===:
trzeci wierzchołek leży ma obwodzie okręgu
3 sty 19:08
Hedonista: Z czego to wynika?
3 sty 19:09
===:
kąt oparty na średnicy
3 sty 19:13
Hedonista: Okej czaję, wiem już ocb
Tak z ciekawości, jak należałoby rozwiązać to zadanie w przypadku kiedy wysokość byłaby inna
niż 1/2 AC
3 sty 19:24
Tadeusz:
policzyć wysokość ... rysować równoległe do AC odległe od niej o wysokość
3 sty 19:32
utem:
Wtedy np. tak:
1) piszesz równanie okręgu ośrodku S=(−2,0) i r=√61
2) piszesz równanie prostej równoległej do AC odległej od AC o podaną długość wysokości.(
otrzymasz dwie proste)
3)Liczysz punkty przecięcia prostych z okręgiem.
3 sty 19:33
Hedonista: thx
3 sty 19:36