matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy , monotoniczność ciągu
Luki:
Mógłby ktoś mi pomóc z tymi przykładami ? Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu
n+1
a
n
=
3n−8
2
n
a
n
=
n!
3 sty 18:37
Janek191:
2
a
1
= −
5
3
a
2
= −
2
a
3
= 4
5
a
4
=
4
6
a
5
=
7
7
a
6
=
10
Dla n > 2 ciąg jest malejący,
3 sty 18:56
Janek191:
a
n+1
Oblicz
a
n
3 sty 18:56
Luki:
Dziękuję Ci bardzo
!
3 sty 19:13