Rozwiąż równanie / nierówność:
matlove:
A) 2sin2+5cosx−4=0
B) 4sinx > 2cos2 − 1
undefined
3 sty 18:06
utem:
A)
2sin
2x+5cosx−4=0
2*(1−cos
2x)+5cosx−4=0
2−2cos
2x+5cosx−4=0
−2cos
2x+5cosx−2=0
2cos
2x−5cosx+2=0
cosx=t, |t|≤1
Δ=25−4*2*2=9
| | 5−3 | | 5+3 | |
t= |
| lub t= |
| =2∉D |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
===================
3 sty 18:42
Jerzy:
B) 2sinx > cos2x − 1
3 sty 18:45
Jerzy:
cos2x − 1 = 1 − sin2x − 1 = − sin2x
3 sty 18:47
utem:
B)
4sinx > 2cos2 x− 1⇔
22sinx>2cos2 x− 1⇔
2sinx>cos2x−1
2sinx>1−sin2x−1
2sinx>−sin2x
2sin+sin2x>0
sinx*(2+sinx)>0⇔
sinx>0
x∊(0+2kπ, π+2kπ)
==============
3 sty 18:48
matematykaaa: Bardzo wam dziękuję

! <3
undefined
3 sty 21:29