Prosze o pomoc w tym zadaniu
Dr: a)log√63 * log336
b) log√38 * log481
15 gru 23:25
ABORA: pomogę
15 gru 23:32
Dr: jutro mam spr a jade zadania ze zbioru pokolei i poprostu głowie sie a czas ucieka
15 gru 23:33
ABORA: | | lo√636 | |
a) = log√63 * |
| = log√636 = x |
| | log√63 | |
| | 1 | |
√6x = 36 ⇒ 6x/2 = 62 ⇒ |
| x = 2 ⇒ x = 4 |
| | 2 | |
15 gru 23:38
ABORA: Już piszę b) .
15 gru 23:42
Eta:
Można też tak:
to:
| | 1 | | 1 | |
|
| *log362= |
| *2log36= 2*2=4 |
| | log3√6 | | 12log36 | |
15 gru 23:46
Dr: dobrze wiedziec ze mozna na 2 sposoby dziekuje
15 gru 23:49
ABORA: | | log√381 | |
b) log√38 * log481 = log√38 * |
| = |
| | log√34 | |
| | log√381 | |
=log√323 * |
| = |
| | log√322 | |
| | log√381 | | 3 | | 3 | |
=3log√32 * |
| = |
| log√381 = |
| * 8 = 12 |
| | 2log√32 | | 2 | | 2 | |
gdzie: log
√381 = x
√3x = 81
| | 1 | |
3x/2 = 34 ⇒ |
| x = 4 ⇒ x = 8 |
| | 2 | |
15 gru 23:53
Dr: dziex
15 gru 23:54
ABORA:
15 gru 23:58
Eta:
A mnie wyszła ta wartość = 12
log
√38= 2*log
32
3= 6log
32
| | 1 | | 1 | | 2 | |
log481 = 4log43= 4* |
| = 4* |
| = |
|
|
| | log34 | | 2log23 | | log23 | |
zatem:
16 gru 00:10
Dr: dziekuje

mam problem z tym zadankiem Mając dane log
122=a oblicz log
616
16 gru 00:13
ABORA: Mnie też wyszło
12. Przez x oznaczyłam wartość log
√381 i x=8 podstawiłam do
całego wyrażenia.
16 gru 00:14
Eta:
poprawiam chochlika
| | 1 | | 1 | | 2 | |
log481 = 4* |
| = 4* |
| = |
| |
| | log34 | | 2log32 | | log32 | |
16 gru 00:15
Eta:
Ok

.....
16 gru 00:16
Justyna: log o podst.2/3 z 3 do 3/8
10 mar 16:51