matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Poprawa:
Oblicz log
216
9*log
1
3
6 Doszłam już do tego;
log
216
6
log
1
3
6=
log
216
1
3
bo wiem że trzeba te liczby doprowadzić do wspólnej podstawy ale nie wiem co dalej. Pomoże ktoś
?
3 sty 17:43
Eta:
2
log
216
9= log
6
3
(3
2
)=
*log
6
3
3
−1
log
1/3
6= −log
3
6=
log
6
3
2
−1
2
..... =
*log
6
3 *
= −
3
log
6
3
3
3 sty 18:33