Obliczyć całkę z funkcji wymiernej
Ola: Obliczyć całkę:
3 sty 17:32
ICSP: | | x | | 1 | |
= ∫ |
| dx − 5∫ |
| dx = |
| | (x+2)2 | | (x+2)3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx − 2∫ |
| − 5∫ |
| dx = |
| | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)3 | |
= ...
3 sty 17:52
antonio: | x2+2x−5 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x+2)3 | | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)3 | |
Teraz mnożysz przez (x+2)
3
Potem wyliczasz A, B i C.
I na końcu podstawiasz podane wartości pod A, B i C i z każdego z nich liczysz całkę
3 sty 17:54
piotr: | | 1 | | 1 | |
=ln|x+2|+2 |
| +5 |
| +C |
| | x+2 | | 2(x+2)2 | |
3 sty 18:36
Mariusz:
| | 1 | x2+2x+5 | | 1 | | 2x+2 | |
=− |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | (x+2)2 | | 2 | | (x+1)2 | |
| | 1 | x2+2x+5 | | x+1 | |
=− |
|
| +∫ |
| dx |
| | 2 | (x+2)2 | | (x+1)2 | |
| | 1 | x2+2x+5 | | dx | |
=− |
|
| +∫ |
| |
| | 2 | (x+2)2 | | x+1 | |
| | 1 | x2+2x+5 | |
=− |
|
| +ln|x+1|+C |
| | 2 | (x+2)2 | |
3 sty 22:29
Mariusz:
Zdaje się że pomyliłem mianownik ale chodzi o to że
dwukrotne scałkowanie przez części powinno dać wynik
3 sty 22:34