matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc.
abcd:
Oblicz pochodne niewłaściwe w punkcie x0 funkcji: y = arcsinx, x
0
= 1
π
arcsinx −
2
lim
x
→
1
x−1
Jak to dalej policzyć?
3 sty 17:30
abcd:
Pomoże ktoś?
3 sty 18:20
Godzio:
x = sint
π
t →
2
π
oraz zamieńmy 1 = sin
2
π
t −
2
π
t −
2
=
=
π
sint − sin
2
t − π/2
t + π/2
2sin
cos
2
2
t − π/2
2
→
t − π/2
t + π/2
sin
cos
2
2
π
Dla t →
−
granica jest równa
2
1
1
1
1 *
=
=
=
∞
π/2
−
+π/2
cos
2
π
−
cos
2
0
+
π
Dla t →
+
granica jest równa
2
1
1
1
1 *
=
=
= −
∞
π/2
+
+π/2
cos
2
π
+
cos
2
0
−
3 sty 23:08
abcd:
π
Dlaczego wstawiłeś t pod arcsinx skoro napisałeś, że t to
2
4 sty 20:50