ciagi !
xoxo: 1. pokaż, że jesli lim an=a, to lim |an|=|a|
2. pokaż, że jeśli lim |an|=∞, to lim 1/an=0
3. udowodnij, ze jeżeli lim an=a , to każdy podciąg ciągu an, też jest zbieżny do a
3 sty 17:26
xoxo: ? ?
4 sty 14:07
Arturek_lat_7:
Wszystko opiera sie na na jednej z dwoch (doskonale znanych Ci) definicji granicy ciagu
(zbieznosci ciagu)
4 sty 14:28
Godzio:
Zadanie 3.
Ustalmy ε > 0. Z istnienia granicy lim a
n = a wiemy, że istnieje N takie, że
dla każdego n > N mamy
Niech a
nk − podciąg ciągu a
n. Chcemy pokazać, że istnieje N
1 takie, że
|a
nk − a| < ε
Mamy jeszcze coś takiego jak warunek Cauchy'ego. Każdy ciąg zbieżny spełnia ten warunek.
Dla dowolnych m,n > N mamy
Piszemy:
|a
nk − a| = |a
nk − a
n + a
n − a| < [nierówność trójkąta]
< |a
nk − a
n| + |a
n − a| < [warunek Cauchy'ego + istnienie granicy ciągu a
n]
| | ε | | ε | |
< |
| + |
| = ε co kończy dowód. |
| | 2 | | 2 | |
4 sty 15:29
kochanus_niepospolitus:
Godzio −−− ale zdajesz sobie sprawę z tego, że on to tylko bezmyślnie przepisze i nic po tym
nie pozostanie.
Mało tego − dał kolejne zadania, które opierają się o Cauchy'ego bądź Heinego.
O nie ma zamiaru się tego nauczyć, chce tylko przepisać i iść na 'daj pan trzy'.
4 sty 15:34
Godzio:
Zrobiłem tylko jedno zadanie, wydawało mi się najtrudniejsze z tych 3. Tak to już
jest, a to że przepisze bezmyślnie to już jego sprawa. Za same posiadanie zadań nie dostanie 3.
Egzaminy trzeba zdać z własną wiedzą, a nie czyjąś.
4 sty 16:13
xoxo: dziekuje

....a co do przepisywania to nie mam zamiaru przepisac tego BEZMYŚLNIE! nie rozumiem
tego więc wolę, aby mi ktoś pomógł i stopniowo, po kolei sobie to przerabiać
5 sty 15:47