matematykaszkolna.pl
ciagi ! xoxo: 1. pokaż, że jesli lim an=a, to lim |an|=|a| 2. pokaż, że jeśli lim |an|=, to lim 1/an=0 3. udowodnij, ze jeżeli lim an=a , to każdy podciąg ciągu an, też jest zbieżny do a
3 sty 17:26
xoxo: ? ?
4 sty 14:07
Arturek_lat_7: Wszystko opiera sie na na jednej z dwoch (doskonale znanych Ci) definicji granicy ciagu (zbieznosci ciagu)
4 sty 14:28
Godzio: Zadanie 3. Ustalmy ε > 0. Z istnienia granicy lim an = a wiemy, że istnieje N takie, że dla każdego n > N mamy
 ε 
|an − a| <

2 
Niech ank − podciąg ciągu an. Chcemy pokazać, że istnieje N1 takie, że |ank − a| < ε Mamy jeszcze coś takiego jak warunek Cauchy'ego. Każdy ciąg zbieżny spełnia ten warunek. Dla dowolnych m,n > N mamy
 ε 
|an − am| <

2 
Piszemy: |ank − a| = |ank − an + an − a| < [nierówność trójkąta] < |ank − an| + |an − a| < [warunek Cauchy'ego + istnienie granicy ciągu an]
 ε ε 
<

+

= ε co kończy dowód.
 2 2 
4 sty 15:29
kochanus_niepospolitus: Godzio −−− ale zdajesz sobie sprawę z tego, że on to tylko bezmyślnie przepisze i nic po tym nie pozostanie. Mało tego − dał kolejne zadania, które opierają się o Cauchy'ego bądź Heinego. O nie ma zamiaru się tego nauczyć, chce tylko przepisać i iść na 'daj pan trzy'.
4 sty 15:34
Godzio: Zrobiłem tylko jedno zadanie, wydawało mi się najtrudniejsze z tych 3. Tak to już jest, a to że przepisze bezmyślnie to już jego sprawa. Za same posiadanie zadań nie dostanie 3. Egzaminy trzeba zdać z własną wiedzą, a nie czyjąś.
4 sty 16:13
xoxo: dziekujeemotka ....a co do przepisywania to nie mam zamiaru przepisac tego BEZMYŚLNIE! nie rozumiem tego więc wolę, aby mi ktoś pomógł i stopniowo, po kolei sobie to przerabiać
5 sty 15:47