ciagii
xoxo: niech an bedzie ciągiem arytmetycznym o pierwszym wyrazie równym 3 i różnicy równej 2, bn zaś
ciagiem geometrycznym, gdzie b1=2, a iloraz jest równy 3. oblicz: lim
(a1+a2+...+an)/nlogbn
3 sty 17:21
Janek191:
a
n
a
1 = 3 r = 2
a
n = a
1 = (n −1)*r = 3 + ( n −1)*2 = 2n +1
S
n = a
1 + a
2 + ... + a
n = 0,5*(a
1 + a
n)*n = 0,5*( 3 + 2 n + 1)*n = 2n + n
2
oraz
b
1 = 2 q = 3
więc
b
n = a
1*q
n−1 = 2*3
n−1
zatem
| | 2 n + n2 | | 2 + n | |
lim |
| = lim |
| = ... |
| | n*log 2*3n −1 | | log 2 + ( n −1) log 3 | |
n→
∞ n→
∞
3 sty 17:47
xoxo: a jak jeszce moge uprościć mianownik? bo ogólnie to ma wyjść 2
4 sty 14:05