Wykres funkcji kwadratowej
Justyna: Pomóżcie mi. jutro mam kolokwium i nie wiem jak narysować wykres tej funkcij (wiem jak wygląda,
ale nie wiem dlaczego)

f(x)=Ix
2+1I+IxI
15 gru 22:48
Andrzej: x2 + 1 jest zawsze dodatnie, więc w |x2+1| możesz sobie moduł darować. Trzeba tylko
rozpatrzyć |x| w dwóch przypadkach: x ≥ 0 i x < 0
15 gru 22:51
Justyna: a wykres takiej funkcji y=IxI+I1−x2I
15 gru 23:16
Andrzej: tu już musisz rozpatrzeć oba moduły. Wyrażenie 1−x2 jest dodatnie w (−1,1), poza tym
przedziałem jest ujemne. Czyli masz 4 przypadki:
I dla x ∊ (−∞, −1> f(x)= −x − (1 − x2)
II dla x ∊ (−1,0) f(x) = −x + (1 − x2)
III dla x ∊ <0,1) f(x) = x + (1 − x2)
IV dla x ∊ <1,∞) f(x) = x − (1 − x2)
15 gru 23:22
Justyna: juz rozumiem, dzięki bardzo
15 gru 23:27
Justyna: juz rozumiem, dzięki bardzo
15 gru 23:29