matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Z
Zzz:
3
x
+3
2x
+3
3x
+...=1/2
3 sty 17:06
Janek191:
1
3
x
+ ( 3
x
)
2
+ (3
x
)
3
+ ... =
2
a
1
= 3
x
q = 3
x
Dla 3
x
< 1 mamy
3
x
1
=
1 − 3
x
2
2*3
x
= 1 − 3
x
3*3
x
= 1
1
3
x
=
3
x = − 1 =====
3 sty 17:14
===:
1
3
x
=
⇒ 1=3
x+1
⇒ x+1=0 ⇒ x=−1
2
1−3
x
3 sty 17:19