Potrzebuje wytłumaczenia
Karolek:
Jak wyznaczyć postać kanoniczną funkcji homograficznej
| | r | |
Wiem, że wzór jest f(x) = |
| + q |
| | x−p | |
| | ax+b | |
Natomiast na Funkcję homograficzną jest |
| |
| | cx+d | |
Ale potrzebuje żeby ktoś mmi wytłumaczył co jest czym i jak to zamienić.
3 sty 16:43
5-latek: | | ax+b | |
Jeśli masz postac y= |
| sprawdzasz najpierw czy nie jest spełniony warunek aby ta |
| | cx+d | |
funkcja była funkcja liniowa
jeśli nie jest to ja dziele (ax+b):(cx+d) i z tego wyznaczam postac kanoniczna
3 sty 17:19
wmboczek: zapisuję licznik jako q(cx+d) gdzie qc=a
dalej wyrównuje do b=qd+r
3 sty 17:46
5-latek: Karolku od godziny masz to w pieciu literach
Nie wiesz ze takie rzeczy to rozwiazuje się na przykładach ? No ale jeśli się nie dopytujesz
to ja tez to mam gdzies
3 sty 17:52