równania z trzema niewiadomymi
Rawr: Jak się liczy tego typu równania z 3 niewiadomymi?
(y+z)(x+y+z) = 18
(z+x)(x+y+z) = 25
(x+y)(x+y+z) =29
3 sty 16:40
ICSP: dodaj wszystkie równania stronami.
3 sty 16:41
Rawr: (y+z)+(z+x)+(x+y)+3(x+y+z) = 72
w ten sposób?
3 sty 16:47
ICSP: (y + z)(x+y+z) + (z + x)(x +y + z) + (x + y)(x + y + z) = 72
Teraz wyciagnij przed nawias x+y+z.
3 sty 16:53
Rawr: (x+y+z) * ((y+z)+(z+x)+(x+y)) = 72
3 sty 16:58
ICSP: i kombinuj dalej.
3 sty 16:59
piotr: zrobić coś takiego:
(y+z)k = 18; (z+x)k = 25; (x+y)k =29
wtedy:
| | 18 | | 11 | | 7 | |
k≠0, x= |
| , y= |
| , z= |
| |
| | k | | k | | k | |
k=−6 lub k=6
i ostatecznie:
lub
3 sty 18:15
piotr: z równania:
(x+y+z) * ((y+z)+(z+x)+(x+y)) = 72
też wychodzi, że (x+y+z)2=36
3 sty 18:43