Macierze
Natalka: Jak to pomnożyć?
1 |2|T
A= 2 B= |0|
−1 |1|
ABt = 1 * |2 0 1|
2
−1
co dalej?
3 sty 16:13
Janek191:
= 1*2 + 2*0 + (−1)*1 = 1
3 sty 16:16
Natalka: bo pamiętam że jeśli pierwsza macierz jest 3x1, a druga 1x3 to przy mnozeniu daje macierz 3x3
(te zewnętrzne liczby)
ja zrobiłam tak
2 0 1
4 0 2
−2 0 −1
3 sty 16:22
Natalka: ok, już widzę mój błąd
mam teraz takie coś:
−1 3 8 1 2 0
1 − (minus) macierz 1 −1 −2 + X = macierz 0 1 2
−1 2 5 −1 0 0
3 sty 16:33
Natalka: głównie chodzi mi o to jak tą macierz odjąć od jedynki
3 sty 16:34
Janek191: '
Tam pewnie zamiast 1 powinna być macierz jednostkowa I
3 sty 16:35
Natalka: czyli 1 to macierz
1 0 ?
0 1
3 sty 16:42