matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
całka:
x
∫
dx
x−1
x
2
dlaczego powinno wyjść x ln(x−1) +C ,a nie
ln(x−1) + C mógłby ktoś wytłumaczyć?
2
3 sty 16:10
Kacper:
Wynik to x + ln(x−1) +C
3 sty 16:14
całka:
ale dlaczego?
3 sty 16:15
Kacper:
x
x−1+1
1
={
=1+
x−1
x−1
x−1
x
1
∫
=∫1+∫
=x+ln(x−1) +C
x−1
x−1
3 sty 16:22
Benny:
x
x−1+1
1
=
=1+
x−1
x−1
x−1
3 sty 16:22
całka:
aa dobra, dzięki wielkie
3 sty 16:27