monotoniczność i ekstrema lokalne
iga: Jak się zabrać za ten przykład? prosze o pomoc
3 sty 15:27
Janek191:
1) Dziedzina
2) I pochodna
3 sty 15:31
iga: dochodze do pochodnej czyli:
i co dalej?
3 sty 15:34
iga: zamiast + ma być −
3 sty 15:34
Janek191:
| | ex*x − ex*1 | | ex ( x − 1) | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
3 sty 15:36
Janek191:
D = ℛ \ {0}
ex > 0 i x2 > 0 więc kiedy pochodna jest ujemna, a kiedy dodatnia ?
3 sty 15:38
iga: ujemna kiedy funkcja w przedziale maleje, a dodatnia gdy rośnie
3 sty 15:45
Janek191:
Podaj przedział, w którym f ' (x) < 0 ( wtedy f maleje), oraz przedział, w którym
f ' (x) > 0 ( wtedy f rośnie ) .
3 sty 15:49
iga: I z tym w tym przykładzie mam problem.
f'(x)<0 dla x ( − nieskończoności do 0 )
f'(x)>0 dla x (0 do + nieskończoności)

3 sty 15:54
Janek191:
f '(x) < 0 ⇔ x − 1 < 0 ⇔ x < 0
ale x ≠ 0, więc
f ' (x) < 0 gdy x ∊ ( − ∞; 0 ) ∪ ( 0 ; 1 )
3 sty 16:08
Janek191:
W I wierszu miało być
.... ⇔ x < 1
3 sty 16:09
Janek191:
Zatem f maleje w przedziałach: ( − ∞ ; 0 ) , ( 0 ; 1)
3 sty 16:10
Janek191:

Dla x > 1 jest f '(x) > 0 czyli dla x ∊ ( 1; +
∞ ) funkcja f rośnie
f'(x) = 0 ⇔ x = 1 i pochodna zmienia wtedy znak z − na +
więc
| | e1 | |
f osiąga w x = 1 minimum lokalne ymin = f(1) = |
| = e |
| | 1 | |
Patrz na wykres
3 sty 16:14
iga: już wszystko rozumiem, dziękuje baaardzo
3 sty 16:20