Baza przestrzeni liniowej
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: Zbadać, czy układy wektorów są bazami wskazanych przestrzeni liniowych w Rn
b)
a→=[1,0,0,0] b→=[1,1,0,0] c→=[1,1,1,0] d→=[1,1,1,1]
R4
Liczę wyznacznik, jeśli będzie on różny od 0 to te wektory są bazami wskazanej przestrzeni
liniowej
1 0 0 0
1 1 0 0 1 0 0
det = 1*(−1)8 * det 1 1 0 =1≠0
1 1 1 0 1 1 1
1 1 1 1
Układ wektorów jest bazą wskazanej przestrzeni liniowej R4
Sprawdzi ktoś?
3 sty 14:48
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: up
3 sty 15:02
Helena: ok
3 sty 15:03
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: dzięki
3 sty 15:10