oblicz
ololif: OBLICZ I PODAJ PIERWSZE TRZY CYFRY PO PRZECINKU ROZWINIĘCIA DZIESIĘTNEGO LICZBY,, A ,,Jak moge
to obliczyć używajac tylko kalkulatora prostego jak na maturze?
3 sty 14:21
Godzio:
4√3 to podwójne spierwiastkowanie liczby 3
3 sty 14:26
Jack: dokladnie, a po zatym nawet pierwiastek szescienny jest "ukryty" w kalkulatorze zwyklym : )
Tylko trza znac sposob jak to dziala ...hehe : D
3 sty 14:28
PW: Nie sądzę, żeby poprawne rozwiązanie polegało na obliczeniu kalkulatorem
√√3 i podzieleniu
przez 3. Zadanie brzmi "oblicz i podaj pierwsze trzy cyfry ..."
Spróbujmy pokazać jak to można obliczyć, używając kalkulatora do mnożenia (podnoszenia do
potęgi 4).
Niech a i b będą liczbami dodatnimi.
(1) a <
4√3 < b ⇔ a
4 < 3 < b
4
Widać więc, że nierówność (1) jest prawdziwa dla a = 1,3 i b = 1,4, co sprawdzamy obliczając
1,3
4 i 1,4
4.
Tym samym
spełnia nierówność
0,433 < A < 0,467.
Liczbę A udało się zamknąć w przedziale (0,433, 0,467), który jest jednak zbyt duży (pewna jest
tylko pierwsza cyfra po przecinku).
Próbujemy dalej: 1,316
4 = 2,999325204736 < 3 i 1,317
4 = 3,008452091121 > 3, zatem
0,4386 < A < 0,4390
Pierwszymi trzema cyframi po przecinku rozwinięcia liczby A są więc 4, 3, 8.
3 sty 21:38
Archeolog: A = 31/4 − 31 = 31/4−1 = 3−3/4 = √3−3/2 = 1/2.27950705694 (na 3 miejscach
nie powinieneś stracić precyzji, ale to zależy od kalkulatora) = 0.43869133765
3 miejsca po przecinku się zgadzają, ale trzeba przetestować jak daleko pozwala nam ten sposób
policzyć.
3 sty 21:45
Eta:
W tym zadaniu : jeżeli obliczamy czwarte potęgi 1,316
4 i 1,3
4 ...
to równie dobrze możemy obliczyć p4(3}≈1,3160701294
i podzielić ten wynik przez 3
3 sty 21:46
Archeolog: @PW ogółem na maturze to wygląda jak to zadanko za 1 czy 2 pkt co teraz wprowadzili rok temu
od nowej podstawy. Tam tylko się liczy czy dobrze w kratki wpisałeś o ile mi wiadomo.
3 sty 21:47
Eta:
@ Archeolog .. dokładnie jest tak jak piszesz
Liczy się ta odp, która jest "zakodowana" w trzech "kratkach"
zad za 2pkt
3 sty 21:49
Eta:
Zadanie jest na "testowanie"
czy maturzysta umie za pomocą kalkulatora obliczyć
4√3
3 sty 21:51
PW: Rozumiem, nie mam więcej wątpliwości co do znaczenia słowa "oblicz".
Z Etą tradycyjnie się pospieram: licząc kalkulatorem 1,3164 otrzymuję wynik dokładny, a
licząc
√√3
− przybliżenie, którego dokładności nie jestem w stanie ocenić.
3 sty 21:56
Eta:
Jakie trzy cyfry po przecinku "zakodujesz" ?

takie same jak i ja

I mamy 2pkt ( ja w 1 sek) a Ty w ... no 10 min ( jaka strata czasu? ( wynik "zakoduj"

A tak na poważnie : można nic nie wiedząc "zakodować" to co CKE chce znać

Beznadziejne są te zadania "kodowane" czy "kratkowane"
Kto i po co? je wymyślił? ... to już .........
3 sty 22:02
PW: No, ... czasem złapią kogoś na różnicy między "zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku
rozwinięcia" a "zakoduj trzy pierwsze cyfry przybliżenia z dokładnością do 0,001"
3 sty 22:08
Archeolog: Ja bym wolał ciężkie matury bo ja punkty na planimetrii pewnie stracę, ale przynajmniej inni
też wtedy
3 sty 22:09