Liniowa niezależność układów wektorów
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: We wskazanej przestrzeni zbadać liniową niezależność układów wektorów:
a)
R3
b1→=[1,2,3] b1→=[3,2,1] b3→=[1,1,1]
Ułożyłem sobie macierz i liczę jej rząd, jeśli rząd będzie równy ilość wektorów to wektory te
są liniowo niezależne
1 2 3 −2 −1 0 −2 −1
rz 3 2 1 = rz 2 1 0 = 1+rz =1+1=2
1 1 1 1 1 1 2 1
−2 −1
det =−2+2=0
2 1
Wektory te nie są liniowo niezależne
b)
R4 c1→=[1,0,0,0] c2→=[−1,1,0,0] c3→=[1,−1,1,0] c4→=[−1,1,−1,1]
1 0 0 0 1 0
rz −1 1 0 0 = 2+ rz =2+2=4
1 −1 1 0 −1 1
−1 1 −1 1
1 0
det =1
−1 1
Sprawdzi ktoś?
3 sty 13:18
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: oczywiscie w b wektory sa liniowo niezalezne
3 sty 13:19
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: UP!
3 sty 13:57
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: up
3 sty 15:02
Marek'Wserce czesany'Mostowiak: Może dzisiaj ktoś sprawdzi
5 sty 16:16